Foto: SVT

Nu ska 1400-talsmålningarna få visa sina rätta jag

Publicerad

I Härnevi kyrka finns några av Sveriges mest välbevarade kyrkomålningar av Albertus Pictor. Han var verksam under 1400-talet och är Sveriges mest namnkunnige kyrkomålare. Nu pågår konserveringsarbeten av målningarna.

Takmålningarna i Härnevi av Albertus Pictor, eller Albert Målare som han även kallas, är i ovanligt gott skick. Målningarna har nämligen aldrig varit överkalkade, något som är vanligt i svenska kyrkor.

– Målningarna är i en klass för sig, säger konservatorn Misa Asp. Det är en otrolig detaljrikedom. Skuggor och ljusdagrar som spelar mot varandra. Målningarna har liv, och allt är väldigt välkomponerat.

Målades 1480

Flera av de mest välbevarade kyrkomålningarna av Albertus Pictor finns i Uppland. Målningarna i Härnevi kyrka utanför Enköping är från 1480-talet. De har inte rengjorts på närmare 70 år. Smutsen kommer dels från mögel och dels från de kaminer som värmde upp kyrkan. Sotet fastnade på väggar och tak.

Rengöringen sker bland annat med en speciell sorts deg som konservatorerna tillverkar på plats i kyrkan.

– Degen fungerar som ett suddgummi som tar bort den lätt bundna smutsen, säger Misa Asp.

Mögel tvingade fram renovering

Det var mögelproblem som fick Fjärdhundra församling att agera.

– Det blev ohållbart att hålla kyrkan öppen av arbetsmiljöskäl och för kyrkans besökare. Då började vi titta på en renovering av kyrkan och en konservering av målningarna, säger Lotta Cars, vikarierande arbetsledande komminister.

– När det är klart kommer man att se målningar som visar sitt rätta jag. Så man kommer att få en upplevelse av ett ljust och vackert kyrkorum, säger Misa Asp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.