Foto: SVT

Unikt krisläge: Torkan kostar Sveriges bönder miljardbelopp

Publicerad

Sommarens torka innebär en unik kris för landets lantbrukare, som kommer att förlora miljardbelopp. Nu står hoppet EU, som kan komma att betala ut krisstöd.

– Vi har aldrig varit med om det här förut. Sveriges lantbrukare kommer att tappa ett stort antal miljarder på grund av torkan, säger Thomas Bertilsson, enhetschef för Näringspolitik på Lantbrukarnas riksförbund, LRF.

Många lantbrukare är mycket oroliga för vilka konsekvenser det här får på lång sikt, och kontaktar LRF för att få råd.

Vilka råd ger ni?

– Samarbete är viktigt, håll koll på din granne brukar vi säga. Kanske mina djur kan få beta på din mark, till exempel? Och många behöver också prata med sin bank om att de kan få ekonomiska problem framöver, säger Thomas Bertilsson.

Thomas Bertilsson, LRF. Foto: LRF

Söka krisstöd tillsammans

LRF har satt press på regeringen för att gå ihop med Finland och Baltikum – som också har problem med torka – om att söka stöd från EU:s krisfonder. Och i veckan gav detta resultat: Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht har nu inlett diskussionerna med våra grannländer.

Om EU så småningom betalar ut ett krisstöd så blir det Jordbruksverket som får administrera det hela.

– Jag vet inte vad det kan bli för modell – men kanske får lantbrukarna ansöka om en viss summa per hektar eller något sådant, säger Thomas Bertilsson, som hoppas att den nuvarande krisen inte ska avskräcka landets bönder.

– Vi har ju haft en framtidstro inom branschen de senaste åren, jag hoppas inte det här tar knäcken på den.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.