Uppsala universitet bedriver forskning med hjälp av teleskopet Ice Cube på Sydpolen. Nu ska teleskopet växa. Foto: Icecube/NSF

Här finns ett udda jobb på hög höjd – i svinkyla

Uppdaterad
Publicerad

Är du sugen på att jobba i 40-gradig kyla och på 3 000 meters höjd? Då kanske du ska söka ett jobb som tekniker inom Uppsala univeristet.

– Jobbet är inte för alla och envar, man måste vara i god fysisk form, säger professor Allan Hallgren.

Det är Institutionen för fysik och astronomi som via en annons söker en tekniker för ett projekt på Sydpolen. I annonsen framgår tydligt att förhållandena på jobbet är minst sagt speciella.

– Det är tunn luft och det är kallt, det är bra att veta innan man söker jobbet så det var lika bra att skriva det i annonsen.

Men ni tänker inte att det avskräcker folk från att söka?

– Det gör det nog, och då kanske det är lika bra på ett sätt, säger Allan Hallgren.

Borr ska ställas i ordning

Jobbet handlar om att teleskopet Ice Cube, där universitetet bedriver forskning, ska byggas ut. För det ska ett antal hål borras i isen och den tekniker som nu söks och ska skickas till Sydpolen i höst ska se till att få borren i ordning inför detta. Ett gäng amerikaner ska också hjälpa till med uppdraget, som beräknas ta tre månader.

– Borren har inte används på tio år, så den måste bli funktionsduglig, säger Allan Hallgren.

Den som får jobbet kommer att genomgå medicinska undersökningar innan avfärd till Sydpolen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer