Foto: TT

Universitetet vill få studenter att välja bort flyg

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala universitets klimatambitioner rimmade illa med deras utbytesstudenters flygresor. Nu ändrar man på det och erbjuder tågstipendier.

Universitetet har som mål att få fler studenter att välja utlandsstudier. Men bara öka antalet flygresor kändes inte bra. Istället införde man tågstipendier där studenter kan få 2 000 kronor till ett europeiskt tågkort (cirka 2 300 kronor).

– Vi vill uppmuntra studenterna till att ta tåget istället för flyget och därmed bespara miljön, säger Sara Hurtig, handläggare och en av de ansvariga för projektet vid Uppsala universitet.

Mer miljömedvetna

Reaktionerna har hittills varit positiva.

– Dagens studenter är mer miljömedvetna så det är verkligen rätt generation att lansera detta för, säger Sara Hurtig.

Hittills har 23 studenter, vilket är samtliga sökanden, beviljats stipendier. Totalt kan cirka 50 få stipendier under försöksåret 2019. Att jämföra med de 365 studenter som skickades ut totalt i fjol.

Permanentas

Nu hoppas man att projektet kan bli en permanent del av utbytesverksamheten vid universitetet.

– Vi har blivit kontaktade av andra svenska och europeiska lärosäten som nu själva planerar att införa liknande resestipendier för deras studenter, säger Sara Hurtig.

Fotnot: Den här nyheten var Ergo först med att berätta om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.