Foto: Arkivbild

Universitetet vill kameraövervaka studenter vid hemtentor

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala universitet vill införa kameraövervakning för de studenter som tenterar hemma. En orsak är att fusket vid tentamen har ökat dramatiskt under coronapandemin. Men studentkåren anser att den personliga integriteten kan komma att kränkas och vill se andra metoder.

Studentfusket ökade med från 91 till 288 fall mellan 2019 och 2020, enligt universitetets undersökning. Och nu vill universitet kameraövervaka de studenter som skriver tentamen hemma.

– Vi vill motverka den där impulsen att göra det man inte får. Vi uppfattar att om man får någon som tittar på dig så blir efterlevnaden av regelverket bättre, säger Cecilia Johansson, prodekan vid teknisk- naturvetenskapliga fakulteten vid Uppsala universitet.

Värnar om integriteten

Studentkåren tycker att den personliga integriteten väger tyngre.

– Jag tror inte att någon skulle vara bekväm med att vara kameraövervakad på sin arbetsplats till exempel, säger Uppsala studentkårs ordförande Jacob Färnert.

Uppsala universitet måste söka dispens hos sitt dataskyddsombud inför varje tentamen.

Här mer om hur övervakningen kan gå till i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.