Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Henning Henschel berätta om när han fick användning av första hjälpen-kunskaperna. Foto: SVT

Personal utbildas för att hjälpa studenter vid akut psykisk kris

Uppdaterad
Publicerad

Psykisk ohälsa är vanligare bland studenter vid universitet än bland jämnåriga som jobbar. Därför har man vid en fakultet vid Uppsala universitet börjat utbilda sina medarbetare i första hjälpen vid psykiska kristillstånd.

– Sannolikheten att möta en person med psykiskt kristillstånd är större än att träffa på en person som behöver hjärt- och lungräddning, säger Åsa Konradsson Geuken, utbildningsledare och universitetslektor.

Var femte tillfrågad student vid Uppsala universitet uppger att deras studiesituation får dem att må psykiskt dåligt, och den psykiska ohälsan är mer utbredd bland högskolestuderande än jämnåriga yrkesverksamma.

För att motverka och stötta studenter med psykiska kristillstånd ska medarbetarna vid de Farmaceutiska och Medicinska fakulteterna nu utbildas i första hjälpen för psykisk hälsa. Henning Henschel är en av de första medarbetarna att gå kursen.

Studentliv i Uppsala

Har använt första hjälpen

– Jag använde mina nya kunskaper redan dagen efter utbildningen, jag fick då ingripa i en situation jag annars inte upptäckt, säger Henning Henschel, universitetslektor på institutionen för läkemedelskemi vid Uppsala universitet.

Mental Health First Aid, första hjälpen till psykisk hälsa, är ett vetenskapligt program som utvecklats i Australien. Karolinska Institutet har sedan översatt programmet.

I klippet hör du Henning Henschel berätta om när han fick användning av kursen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Studentliv i Uppsala

Mer i ämnet