Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Pressgrannar lägger ner sitt tryckeri i Boländerna i Uppsala där UNT och Enköpings-Posten trycks. ”Vi måste effektivisera”, säger tryckeriets vd Peter Ihre. Foto: TT/privat

UNT:s tryckeri i Uppsala läggs ner

Publicerad

Efter 50 år lägger UNT:s tryckeri i Boländerna ner i början av nästa år. Därefter trycks den och Enköpings-Posten i Akalla istället.

En epok går i graven när tryckeriet på Danmarksgatan i Boländerna slår igen i början av nästa år. Här trycks Upsala Nya Tidning, Enköpings-Posten och Eskilstunakuriren. Tryckeriet ägs av Pressgrannar som är ett dotterbolag till Norrköpings Tidningars koncern, NTM. De lägger nu ner två av sina fyra tryckerier – det andra ligger i Eskilstuna. Kvar blir Linköping och Visby. Nedläggningarna har med ekonomiska skäl att göra.

– Alla tidningar i Sverige går ganska dåligt. Vi måste effektivisera. Båda de här tryckerierna står inför stora investeringar. Vi har ingen möjlighet att ta dem, säger Peter Ihre som är vd på Pressgrannar.

”Ingen hade räknat med detta”

UNT och EP kommer istället att tryckas i Akalla, men det ska enligt Peter Ihre inte påverka prenumeranterna.

Totalt påverkas 21 anställda i Uppsala.

– Chockad är ett väldigt starkt ord, men det var ingen som hade räknat med det här än i alla fall. Väldigt många har jobbat i 20-30 år. Klart att det är jättebesvärligt och väldigt sorgligt för dem, säger Peter Ihre.

Stänger sista februari

Tryckeriet i Uppsala genomgick ett stålbad för fem år sedan då man stängde dagskiftet och 14 anställda fick gå.

MBL-förhandlingar pågår nu. Planen är att stänga sista februari.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer