Den beryktade blåsbussen framför palatset i Bryssel bara timmar innan den försvann. Foto: Privat

Uppsala Blåsarsymfonikers snopna upptäckt – bussen var som bortblåst

Uppdaterad
Publicerad

Under den gångna helgen så gick EM i blåsmusik av stapeln i Bryssel. Uppsala Blåsarsymfoniker deltog i tävlingen och plockade stolta hem en sjundeplats. Men efter en kväll av firande och välbehövlig sömn kom ett snopet uppvaknande. Bussen med instrument värda en dryg miljon var spårlöst försvunnen.

Tävlingen var belagd vägg i vägg med palatset i Bryssel. En väldigt central plats med knappa parkeringsmöjligheter. Efter tävlingarna behövde Uppsalaorkestern en plats att parkera över natten. Efter en stund letande så uppenbarade sig den perfekta parkeringplatsen för, precis framför palatset.

– Vi höll på att svettas ihjäl i våra kostymer. Vi frågade om man fick parkera vilket man fick, så vi köpte en biljett och gick till hotellet och firade, säger ordförande Oskar Kåver.

Instrument för dryga miljonen var borta

Men på måndagsmorgonen blev den varma vinstkänslan utbytt mot en kall kår och uppgiven känsla. Bussen med alla instrument är borta.

– Min kollega Henrik ringde och sa 'du kommer inte tro mig nu.' Vi tänkte shit, vi kommer ju bli stående här, säger ordförande Oskar Kåver.

Då alla bilar som under kvällen var parkerade framför palatset visade sig var borta så anade orkestern att deras skåpbil i alla fall inte var stulen. Och på polisstationen i Bryssel fick de veta att deras bil hade tagits i förvar och bogserats till en förort.

– Det var bara att ta spårvagnen ut dit och slanta upp den runda summan av ett par hundra euro för att få tillbaka bilen, säger Oskar Kåver.

”Så här i efterhand är det rätt lustigt”

Väl på plats i den belgiska förorten så kunde de konstatera att skåpbilen tillsammans med fem tubor, två eufonier, harpa, kontrabas, kontra-basklarinett, kontrafagott, fyra tromboner och slagverk till ett värde av drygt en miljon kronor var välbehållna.

– Det var en otrolig lättnad. Så här i efterhand är det rätt lustigt, men de timmarna man inte visste någonting så var det påfrestande, säger Oskar Kåver.

Anledningen till att bussen bogserats från parkeringen vid palatset var ett marathon som skulle till att hållas i stadens centrala delar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.