Region Uppsala är den femte regionen att aktivera ett krislägesavtal. Bilden visar Akademiska sjukhuset i Uppsala. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Uppsala femte regionen att aktivera krislägesavtal

Uppdaterad
Publicerad

Region Uppsala har under onsdagskvällen aktiverat ett krislägesavtal i regionen.

Det innebär att fem regioner just nu har ett krislägesavtal aktiverat.

SKR och arbetsgivarorganisationen Sobona har under onsdagskvällen fattat beslut om att aktivera ett krislägesavtal i region Uppsala, enligt ett pressmeddelande.

Det innebär bland annat att nödfallsövertid kan tas ut utöver den ordinarie arbetstiden, och att det ordinarie arbetstidsmåttet höjs till 48 timmar per vecka, skriver Sobona i pressmeddelandet.

Avtalet innebär också att personal lättare kan lånas ut mellan olika regioner.

Ansträngt läge

Region Uppsala begärde tidigare under onsdagen att krislägesavtalet ska aktiveras för de sjuksköterskor och undersköterskor som arbetar inom intensivvården och intermediärvården på Akademiska sjukhuset, på grund av det ansträngda läget till följd av covid-19.

Beslutet om att aktivera avtalet togs senare i SKR:s och Sobonas styrelser.

I nuläget har fem olika regioner i landet ett krislägesavtal aktiverat. Det är Västra Götalandsregionen, samt Stockholms, Gävleborgs, Skånes och Uppsalas region.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.