Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se SVT:s reporter testa ett videosamtal med David Amour på sjukvårdens larmcentral. Foto: Privat

Först i landet: Nu kan du ha videosamtal med larmcentralen

Uppdaterad
Publicerad

Sjukvårdens larmcentral i Uppsala är först i landet med att införa video som komplement till samtal vid olyckor och allvarliga sjukdomsfall. Den som ringer ett nödsamtal kan acceptera att bli uppkopplad via en sms-länk – och sjuksköterskorna på larmcentralen får då tillgång till inringarens mobilkamera.

För några veckor sedan startade ett pilotprojekt vid Sjukvårdens larmcentral i Uppsala som innebär att personer som ringer in om olyckor och sjukdomstillbud kan välja att ha ett videosamtal med sjuksköterskorna – istället för ett vanligt telefonsamtal.

Syftet med att kunna erbjuda ett videosamtal är att ge sjuksköterskor på larmcentralen kompletterande information som underlättar deras bedömningar och prioriteringar, så att drabbade kan få rätt hjälp och stöd.

”Känner sig sedda”

– Det är många som har tyckt att det är väldigt bra att vi kan se hur till exempel deras barn eller mamma ser ut. De känner sig också mer sedda genom att vi kan komplettera våra frågor när vi även får se dem på bild, säger David Amour, biträdande verksamhetschef på ambulanssjukvården i Region Uppsala.

Pilotprojektet kommer att fortsätta under sommaren och i september kommer samtliga sjuksköterskor i Uppsala tillsammans med Region Västmanland och Sörmland, som också ingår i Sjukvårdens larmcentral, att använda sig av metoden med videosamtal.

I klippet får du se SVT:s reporter testa ett videosamtal med larmcentralen.

När man ringer nödnumret 112 kopplas man direkt till Sjukvårdens larmcentral om man bor i Uppsala, Västmanlands eller Sörmlands län.

Larmcentralerna i de tre länen var den första att drivas av de egna landstingen, numera regionerna.

De arbetar tillsammans som en enhet och ansvarar för dirigeringen av ambulanserna i de tre länen.

Plattformen som används för videosamtal heter H113 och har utvecklats av stiftelsen Norsk Luftambulanse och används även på larmcentraler i hela Norge.

Källa: Akademiska sjukhuset och Sjukvårdens larmcentral

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer