Uppsala får tummar upp, med drömmar om framtiden.

Uppsala gillas av Uppsalarna – men bra kan bli bättre

Uppdaterad
Publicerad

En enkät gjord av Uppsala kommun visar att Uppsalaborna har en positiv bild av staden. Majoriteten beskriver boendestaden som växande, levande med storstads- och studentkänsla. Också framtiden ses ljus på.

I mars tog drygt 1000 personer chansen att svara på en enkät om Uppsala, i dag och i framtiden, i samband med att kommunens översiktsplan uppdateras. Den stora majoriteten beskriver kommunen i positiva ordalag och har en vision av en växande storstadskommun med nära till service och grönska. Syftet med enkäten var att få ta del av invånarnas bild av kommunen och idéerna om förändring och förbättringar.

– Det är roligt och inspirerande att så många har svarat på enkäten och att många dessutom har en ljus bild av framtidens Uppsala, säger kommunalrådet Marta Obminska (M).

Visionen om Uppsala kommuns framtid handlar bland annat om bättre fungerande kollektivtrafik, utbyggnad och underhåll av cykelvägar, mer lättillgängliga natur- och fritidsområden, levande torg i stadskärnan, önskemål kring boendemiljö och favoritplatser i Uppsala kommun. Även miljötänkter märks av i Uppsalabons syn på framtiden; bland annat önskar många bilfritt.

– Om Uppsalaborna får välja är det nära till service och grönska som gäller: Oavsett om man bor i staden eller på landsbygden, säger Marlene Burwick (S), kommunstyrelsens ordförande.

Tanken är nu att sammanställa svaren och använda dem som en del av tankeverksamheten i det fortsatta byggandet av Uppsala.

– Vi tar fasta på dem i förslagen till översiktplan och innerstadsstrategi, säger Marlene Burwick (S), kommunstyrelsens ordförande.

En sammanfattande rapport av enkäten finns här.

Enkäten:

Webbenkäten, som var öppen 2 till 29 mars, riktade sig till alla som bor och verkar i Uppsala kommun.

Drygt 1 000 personer tog tillfället i akt att svara. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.