Sigtuna har chockhöjt lönen för 32 utvalda lärare. Foto: SVT

Uppsala kan chockhöja lärarlöner

Uppdaterad
Publicerad

Kommunalrådet, Cecilia Forss (M), med ansvar för skolfrågor, säger till ABC att hon tycker att Sigtunamodellen ser intressant ut.

Mellan 6 och 10 000 kronor mer varje månad. Men inte för alla. Så ser det ut i Sigtuna som förra veckan meddelade att man höjt lönen för 32 utvalda lärare. Och nu funderar Uppsala på att göra något liknande.

– Just nu jobbar vi med en budget för 2014, och det är självklart att det här är en fråga som är aktuell att jobba med, säger Cecilia Forss (M), ordf i barn- och ungdomsnämnden som redan i höstas öppnade upp för samtal med lärarförbunden.

– Vi tycker det är viktigt att premiera de bästa lärarna. Av många skäl. De här lärarna kan man till exempel begära ska sprida sina metoder så att de används mer generellt, säger Cecilia Forss (M).

Lärare kritiska

När det ska införas och hur det skulle se ut i Uppsala är ännu inte klart. Men bland lärarna på Ärentunaskolan som ABC besökte är skepsismen stor mot ett system som bara premierar vissa.

– Jag tycker att en satsning på lärare är bra, för vi behöver höja vår status. Men risken är att det blir en väldigt godtycklig bedömning, säger Cecilia Alexandersson, svensk- och SO-lärare.

– Jag tror att det här är något som kan skapa godtycke och konflikter, säger Susanne Jacobsson, lärare i matte och NO.

Även facket ställer sig  kritiska till en satsning som den i Sigtuna.

– Vill de göra en satsning så jättebra, men det måste vara en satsning som kommer många till del, helst alla, säger Louise Plobeck, ordförande för Lärarförbundet i Uppsala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.