Uppsala kommun väljer att förlänga vårterminen för gymnasieelever. Foto: SVT

Uppsala kommun förlänger terminen för gymnasieelever

Uppdaterad
Publicerad

För att se till att kommunens gymnasieelever får den undervisning de har rätt till görs vissa justeringar av vårterminen. För vissa praktiska program förlängs den till den 26 juni.

Sedan den 18 mars bedrivs gymnasieundervisningen på distans i Uppsala kommun. För att säkerställa att eleverna får den undervisning de har rätt till har utbildningsnämnden fattat beslut om vissa ändringar för vårterminen, som att sista april blir vanlig skoldag. Terminsavslutningen för årskurs 1 och 2 flyttas från den 9 till 10 juni. Men för elever som går programmen el och energi, VVS och fastighetsskötsel avslutas terminen först den 26 juni. Detta för att vissa praktiska moment ska hinna genomföras.

Oklart hur studenten blir

Studentexamen räknar man med att kunna ha kvar den 5 juni.

Coronaviruset i Uppsala

– Med de här åtgärderna kan vi säkerställa att eleverna i årskurs tre kan få sina slutbetyg i tid för att kunna söka vidare utbildningar. Målsättningen är att genomföra studenten 5 juni som planerat. Hur festligheterna kommer att se ut går däremot inte att förutse. Vi följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer, äger Christine Kastner Johnson, chef kommunal gymnasieskola, i ett pressmeddelande.

Öppnar för lördagsundervisning

Rektorer har också möjlighet att införa undervisning på lördagar om det skulle behövas. Dessutom kan skolor göra undantag från distansundervisning i ämnen som kräver det, som till exempel praktiska moment på yrkesgymnasier. Då får undervisning bara ske med maximalt tio elever åt gången.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet