För att få köpa in skyddsmaterial som handskar och visir vill Uppsala kommun gå ihop med andra storstäder. Foto: TT

Uppsala kommun kreditköper skyddsutrustning – för att sälja

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala ska gå ihop med Stockholm, Göteborg och Malmö och köper skyddsutrustning på kredit. Skälet är att kommunerna på så sätt blir en mer attraktiv köpare.

– Vi behöver komma upp i stora volymer för att ha en chans att få köpa skyddsutrustning. Sedan får andra, mindre kommuner, köpa av oss – så det här kommer att gynna dem, säger Erik Pelling (S), kommunalråd.

Han påpekar att marknaden för skyddsmaterial är väldigt tuff just nu – konkurrensen är stor då behoven av material är stora över hela världen.

Coronaviruset i Uppsala

– För att bli mer attraktiv som köpare måste man gå ihop, säger Erik Pelling.

Går i borgen

Tanken är att Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala ska gå i borgen med upp till vardera 125 miljoner kronor för att säkra inköpen. De gemensamma inköpen görs genom en räntefri kredit av SKI, en inköpscentral som ägs av Sveriges Kommuner och Regioner.

Uppsala kommun har inte fattat det formella beslutet om att gå med i samarbetet ännu, men det väntas klubbas igenom under kommunfullmäktige som äger rum på torsdag nästa vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet