Ett härbärge för hemlösa ensamkommande ska öppna i Uppsala. Arkivbild. Foto: Otilia Bogen/SVT

Uppsala kommun skapar härbärge för hemlösa ensamkommande

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt härbärge för ensamkommande ungdomar ska öppna i Uppsala. Många har blivit hemlösa i väntan på besked om uppehållstillstånd.

P4 Uppland var först med att berätta om planerna på att skapa ett nytt härbärge, tänkt att vara en förlängning av Stadsmissionens fadderverksamhet.

– Dels är det svårt att fullfölja sina studier om man har en så dålig situation att man inte har någonstans att bo. Dels ökar det risken att en del hamnar i kriminalitet, för det finns ju kriminella element som försöker utnyttja situationer, säger Erik Pelling (S), till SVT Nyheter Uppsala.

November till april

Härbärget är en kortsiktig lösning över vintern och är tänkt att vara i drift från 1 november till slutet av april.

Som SVT Uppsala tidigare rapporterat om är det flera ensamkommande gymnasieungdomar som blivit hemlösa i väntan på besked om uppehållstillstånd för studier. Detta efter en tillfällig ändring i gymnasielagen som trädde i kraft 1 juli i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.