Uppsala kommun är en av flera kommuner i länet som lånar ut mark till bönderna för att hjälpa till under torkan. Foto: Christine Olsson/Fredrik Sandberg/TT

Fortsatt kris för bönderna – Uppsala kommun tar till drastiska metoder

Publicerad

Bristen på djurfoder har nu lett till att Uppsala kommun upplåter mark till lantbrukarna i kommunen.

– Det är en svår situation, säger Maria Gardfjell (MP), kommualråd i Uppsala.

Det har tidigare rapporterats om hur torkan påverkar länets lantbrukare. Exempelvis tvingades lantbrukaren Anna Hane att skänka bort 68 av sina grisar för att det inte fanns nog med mat till dem, och hur slakteriet är fullbokat tills januari. Nu har Uppsala kommun beslutat att man ska upplåta mark till lantbrukarna för att öka mängden av tillgängligt djurfoder.

– Det är naturligtvis en svår situation som lantbrukare står inför. Vi vet att vi har en del betesmarker som vi kan använda, säger Maria Gardfjell (MP), kommualråd i Uppsala.

Östhammar och Tierp har upplåtit mark

Även andra kommuner i länet har valt att upplåta mark till lantbrukarna. Tierp och Östhammar har beslutat att hjälpa sina lantbrukare med foderbristen. Det är ännu inte beslutat hur mycket mark som kommer upplåtas i Uppsala kommun, eller vad för typ av mark det rör sig om.

– Det diskuteras just nu bland tjänstmännen. Man får ha lite fantasi i det här, det kan finnas resurser som man inte tänkt på. Vissa djur kan äta löv exempelvis, det handlar inte bara om mark, säger Maria Gardfjell (MP).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.