Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kortare öppettider – nu anmäler Uppsala kvinnojour polisen Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kortare öppettider – nu anmäler Uppsala kvinnojour polisen

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala kvinnojour både polis- och JO-anmäler polismyndigheten för vad de menar är bristfälliga öppettider. Detta efter att en kvinna blivit nekad att göra en anmälan på plats.

– Det understår inte Sveriges fjärde största stad att inte ta emot våldsutsatta kvinnor, säger Susann Stambolidou Tellebo, verksamhetschef, Uppsala kvinnojour.

Polisanmälan kommer efter att en kvinna gått till polisen en dag i mars tillsammans med en stödperson från Uppsala kvinnojour. Väl på plats ska kvinnan inte ha fått göra en anmälan för att öppettiderna förändrats.

– Förut kunde man göra en anmälan på plats under polishusets öppettider, säger Susann Stambolidou Tellebo.

Enligt Uppsala kvinnojour går det att anmäla den här typen av brott över telefon, men kvinnorna som anmäler brotten känner sig mer bekväma när de får träffa en person och gå igenom vad som hänt.

Polisen ser över tider

Enligt Jan Håkansson, lokalpolisområdeschef i Uppsala, har anmälan hamnat hos Särskilda utredningar, SU, som är en oberoende avdelning inom polismyndigheten och som bland annat utreder poliser som misstänks för brott. Även Justitieombudsmannen, JO, har fått en anmälan på sitt bord.

– Jag har också informerat min egen organisation om händelsen. Öppettiderna hos oss kommer inte att ändras, men däremot behöver vi titta på vad vi gör om någon kommer in och vill anmäla ett så här pass allvarligt brott utanför ordinarie öppettider, säger Jan Håkansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.