Christina Segerstedt på Fastighetsbyrån i Enköping tror på en fortsatt god utveckling för fritidshusen i kommunen. Att fler jobbar hemifrån gör att sjönära boenden blir mer populära. Foto: SVT

Uppsala län en prisraket på fritidshusmarknaden

Uppdaterad
Publicerad

Fritidshusmarknaden är het i Uppsala län, hetast i hela landet. Största prisuppgångarna i länet hittar vi i kommunerna Uppsala, Enköping och Östhammar.

Det är svajigt på bostadsmarknaden (permanenta hus). Men när det gäller fritidshus kan den senaste statistiken inte förklaras på annat sätt än att det finns ett sug efter sommarstuga i Uppsala län.

Om man jämför perioderna februari-april i år med motsvarande period i fjol är prisuppgången 17,2 procent i länet – den starkaste i hela landet enligt Svensk mäklarstatistik.

Det kan jämföras med landets fritidshuspriser i snitt som steg med 6,6 procent.

Uppsala i topp

Uppsala kommun har med 18,8 procent den starkaste procentuella prisuppgången i länet, tätt följd av Enköpings kommun med 17,2 procent. På tredje plats hamnar Östhammars kommun med en uppgång på 13,8 procent.

I snitt kostar ett fritidshus i länet 1 441 000 kronor, enligt statistiken.

Christina Segerstedt på Fastighetsbyrån i Enköping tror på en fortsatt god utveckling för fritidshusen i kommunen. Att fler jobbar hemifrån gör att sjönära boenden blir mer populära.

Enköpings kommun har haft en stark utveckling det senaste året, och enligt fastighetsmäklaren Christina Segerstedt så beror det bland annat på att kommunen förbättrat infrastrukturen och på standardhöjningar av fritidshus.

– Vi har framför allt tre fritidshusområden i kommunen dit det dragits vatten och avlopp och fiber. Många av dem som köpt objekt här har renoverat och höjt husen till året runt-standard. När husen sen säljs blir det till permanenthuspris, men på fastighetsbeteckningen står det fritidshus, säger Christina Segerstedt.

– Det är ett par anledningar till att Enköping år efter år legat högt i pristutvecklingen i länet.

”Sjö och hav drar”

En annan förklaring är att att flera kommuner i länet ligger nära sjö och hav – med pendlingsavstånd till både Uppsala och Stockholm.

– Sjö och hav drar. Ska du ha sjöutsikt får du ofta lägga till minst en miljon till om du har två jämförbara hus, säger Hans Flink, försäljnings- och affärsutvecklingschef vid Svensk mäklarstatistik.

Och hur är läget just nu på marknaden?

– Vi har kollat försäljningarna i kustkommunerna från södra Roslagen och uppåt och jämför man försäljningen i år med i fjol ser vi en fördubbling.

En coronaeffekt?

– Ja, även om folk så klart funderat ett tag. Coronautbrottets följder med reserestriktioner ser ut ha fått fler att slå till.

I klippet: Vi besöker ett av Enköpings populäraste fritidshusområden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.