Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det har varit bråda dagar för Uppsala-seismologen Björn Lund. I klippet ovan visar han runt bland alla skärmar. Foto: Christoffer Urborn/SVT

Här upptäcktes sprängningarna på Nord Stream

Publicerad

Det ringde, och ringde och ringde – från journalister över hela världen. Efter att Björn Lund, seismolog vid Uppsala universitet, bekräftat för SVT Nyheter om explosionerna intill Nord Stream 1 och 2 blev inget sig likt.

– Det var otroligt hektiskt, men kul att gamla kompisar runt om i världen hörde av sig och sa ”jag ser att det går bra för dig nu”, säger Björn Lund.

Samtliga svenska större nyhetsredaktioner ville ha egna uppgifter från seismologerna i Uppsala efter att föreståndaren Björn Lund bekräftat för SVT Nyheter att han och kollegorna upptäckt att mätstationer registrerat sprängningar intill gasledningarna Nord Stream 1 och 2.

Men det stannade inte där – även BBC, Wall Street Journal, New York Times, AFP och Reuters ringde.

– En hets utan dess like. Det kändes märkligt att alla dom stora internationella drakarna hörde av sig, säger Björn Lund.

I klippet ovan: Så arbetar seismologerna i Uppsala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.