Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör besökarna och arrangören om hur det är att vara tillbaka – och debatten om kulturell appropriering inom Reggae. Foto: Alberto Lozano/SVT

Festivalarrangören avfärdar dreadlock-debatten: ”Kommer inte ske här”

Uppdaterad
Publicerad

Nu är Uppsala Reggaefestival tillbaka på Fyrishov i Uppsala med artister som Gentleman, Million Stylez och Syster Sol i årets lineup. Det här är första gången på tre år som evenemanget kan genomföras i full skala igen.

– Vi förväntar oss mellan 3 500 och 4 000 besökare per dag, säger arrangören Yared Tekeste.

Förra året genomfördes festivalen delvis digitalt och i mindre skala på grund av coronapandemin.

– Man har saknat gemenskapen så det har känts tungt, säger Yared Tekeste, som har varit med och drivit Uppsala Reggeafestival i över 20 år.

Avfärdar dreadlock-debatten

I år är den tillbaka med full kraft, och musiken står givetvis i fokus – men en annan snackis på årets festival är det schweiziska bandet Lauwarm som fick avbryta en konsert i Bern efter att ha anklagats för kulturell appropriering.

Kritiken handlade om att vissa av bandets vita medlemmar har dreadlocks och spelar jamaicansk musik trots att de själva aldrig har upplevt kolonialism eller rasism. Konsertbesökare ska ha uttryckt ett ”obehag med situationen”, vilket fick arrangören att avbryta den pågående spelningen.

– Det där kändes bara som ett töntigt beslut. Det kommer inte ske här. Här får alla vara som de är, säger Yared Tekeste.

Hör mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.