Kritik mot Uppsala kommun: Saknar plan för evakuering av funktionsnedsatta

Uppdaterad
Publicerad

Varannan kommun i Sverige saknar evakueringsplaner i boenden för personer med funktionsnedsättning. En av dessa kommuner är Uppsala som i stället förlitar sig på att verksamheterna själva upprättar en plan.

Rapporten kommer från Socialstyrelsen som gjort sin årliga kartläggning av verksamheter som ger stöd åt personer med funktionsnedsättning. Uppsala kommun har gjort som majoriteten av Sveriges kommuner, man har valt att inte ha en evakueringsplan på ledningsnivå.

– I nuläget ser vi inget behov av att ha en sådan evakueringsplan. Skulle en kris uppstå är vi trygga med att verksamheterna vet hur de ska agera, säger Rasmus Wennström, områdeschef Uppsala kommun.

Personalen övar

LSS-boendet på Gustaf Kjellbergs väg är ett av de boenden i Uppsala som på egen hand ansvarar för evakueringsplanerna. För att vara redo ifall något händer övar personalen på olika nödsituationer.

– Vi går ständigt igenom våra rutiner och hur vi ska agera vid exempelvis strömavbrott eller brandlarm. Det viktigaste är att personalen känner de boende och vilka behov de olika individerna har, säger Anders Stjernlöv, verksamhetschef.

I klippet: Se hur LSS-boendet i Ultuna förbereder sig för en evakuering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.