Arkivbild. Foto: SVT

Uppsala ska ta emot 600 ensamkommande

Publicerad

Kommunstyrelsen vill nu att kommunfullmäktige godkänner ett utökat antal platser för ensamkommande barn under nästa år. Målet är 608 nya platser innan årets slut.

Kommunstyrelsen föreslår en överenskommelse med Migrationsverket där man ska utöka antalet platser från 400 till 600 under 2016.

– Uppsala ska vara en öppen och solidarisk kommun. Vi ska ta vårt ansvar när det gäller att ge ensamkommande barn en bra start i Sverige, säger Ilona Szatmari Waldau (V), kommunalråd med övergripande ansvar för sociala frågor, i ett pressmeddelande.

Länsstyrelsens förslag

Det var den 13 november som länsstyrelsen meddelade fördelningstalen för alla kommuner i Sverige och där ska Uppsala kunna erbjuda 400 platser för ensamkommande och asylsökande barn och 200 platser till ensamkommande barn med permanet uppehållstillstånd.

Måste rusta upp

Nu måste Uppsala kommun rusta för att att förslaget ska gå att genomföra.

– Det är viktigt med ordning och reda och breda överenskommelser i denna fråga. Det här avtalet innebär bättre förutsättningar för Uppsala kommun att planera mottagandet, säger Erik Pelling (S), kommunalråd med övergripande ansvar för flyktingfrågor inom Uppsala kommun, i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer