Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elisabet Edin, ungdomsbibliotekarie, berättar om Tiktok-kontot i videon. Foto: SVT/Märta Hulth

Uppsalabibliotekets TikTok-konto pausas efter kritik

Uppdaterad
Publicerad

Flera bibliotek har på senare tid startat konton på TikTok för att nå ut till de unga läsarna. Men sedan Stockholms stadsbibliotikarie riktat kritik mot appens bristande säkerhet läggs nu Uppsalas bibliotekskonto på is.

– Det känns tråkigt för kontot har verkligen hjälpt oss att nå ut och öka lusten till läsning, säger Elisabet Edin, ungdomsbibliotekarie.

Sedan i höstas har Uppsala stadsbibliotek haft ett konto på TikTok. Där drevs ett så kallat ”BookTok- konto” med bland annat bokrecensioner och tips. Tre bibliotekarier höll i kontot och publicerade, fram tills nu, ungefär två videor i veckan.

Men efter kritik har nu kontot pausats efter ett beslut av Uppsala kommun. 

Hot från Kina

Närvaro på TiktTok kan vara förknippat med hot mot sekretess och integritet. Det menar Daniel Forsman som är stadsbibliotekarie i Stockholm och enhetschef för digitala bibliotek.

– Eftersom TikTok ägs av ett företag som är baserat i Kina är de tvugna att samarbeta med den kinesiska staten och det klassar vi som en säkerhetsrisk, säger han.

I klippet: Se hur bibliotekets TikTok ser ut och hör Uppsala kommun förklara sitt beslut.

Det är #booktok:

  • En hashtag på Tiktok för olika typer av litteratur
  • Har trendat sedan slutet av 2020
  • Används för att recensera och diskutera böcker

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.