Kampanjen #inteendagtill är en del av tioårsjubileumet. På Instagram uppmanas alla som definerar sig som tjej att skicka in sina berättelser om vad det inte vill uppleva en dag till.
– Det finns en stor ilska och frustration bland unga tjejer på grund av all skit man får stå ut med bara för att man är tjej, säger Chris-Emelie Denstedt, samordnare för tjejjouren i Uppsala.
Turné om bemötande
Turnén om bemötande i yrkeslivet tar sig runt på arbetsplatser där man kan arbeta mycket med just hur man bemöter unga tjejer då de anförtror sig om ett problem, när de gör en polisanmälan, när det behöver samtalsstöd eller liknande. Det handlar om yrkesgrupper som polis, åklagare, fritidsledare, lärare, skolhälsan, socialsekreterare eller psykologer.
– Många tjejer blir inte trodda och tas inte på allvar när de söker hjälp hos vuxna, säger Chris-Emelie.
De tittar också på detta ur ett normperspektiv där dåligt bemötande diskuteras utifrån exempelvis antagandet att alla tjejer är heterosexuella.
Skolturné
Skolturnén fokuserar på frågor som sexuellt våld och samtycke vid sex.
– Vi diskuterar bland annat vad lagen säger och hur samhällsnormerna ser ut. Ungdomar uppskattar väldigt mycket att få prata om de här frågorna, säger Chris-Emelie.
Många ger sin tid
20 ideellt arbetande tjejer, eller personer som definerar sig som tejer, arbetar aktivt med tjejjourens stödverksamhet.
– Det som engagerar mig är tjejjourens syfte och vetskapen om att många mår dåligt. Det känns bra att man kan finnas där som ett stöd, säger Annie Lazo, jourtjej.
Sofia Sidebo är också engagerad.
– Det är uppenbart att vi behövs, men folk måste bara få veta att vi finns. Varje gång man sitter med chatten så får man frågor om självmordstankar och sexuellt våld, det är tungt, säger hon.
Behovet av en jour minskar inte
2014 utförde tjejouren tolv stödåtgärder i veckan och svarade under samma period på 140 frågor. Och behovet av jourens existens ser inte ut att minska.
– Skulle vi ha möjligheten att ha öppet fler dagar än två i veckan så skulle vi säkert ha fler stödsökande, säger Chris-Emelie Denstedt.