Foto: Lina Svensk/Ergo/TT

Uppsala universitet: ”Det finns en risk att det dyker upp fler fuskare”

Uppdaterad
Publicerad

Högskoleprovsfusket har drabbat Uppsala universitet och efter att Universitets- och högskolerådet granskade antagningarna så har fyra studenter fått sluta på universitetet.

– Jag är inte förvånad över att det sker här i Uppsala, säger Cilla Häggkvist, som är biträdande chef på studentavdelningen vid universitetet.

Hittills har fyra studenter fått avsluta sina studier efter att det har uppdagas att de fuskat på högskoleprovet för att ta sig in på sin utbildning, och man räknar man att fler fuskare kommer att upptäckas.

– Uppsala har utbildningar som är väldigt svåra att ta sig in på, därför tror vi att fler personer som fuskat för att ta sig in kommer att upptäckas, säger Cilla Häggkvist.

Studerat en längre tid

Studenterna som fuskat har studerat ett par terminer redan, men de varierar i hur länge de studerat och hur bra de lyckats prestera vid sin utbildning.

Hur arbetar ni för att få bort fusket?

– Vi har ju högskoleprov som skrivs i våra lokaler, så vi jobbar med UHR för att säkerställa miljön, men det kan vara svårt, det framgår exempelvis i Uppdrag gransknings program, säger Cilla Häggkvist.

Hur ser du på fusket?

– Det är förfärligt, speciellt för de som kämpat för att ta sig in på sina utbildningar. Så kommer fuskarna och glider in framför, säger hon,

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.