De nya superdatorerna är döpta efter Tintinkaraktärerna ”Bianca Castafiore” och ”Rackham den röde”. Foto: SVT

Unika superdatorer till universitetet

Publicerad

Uppsala universitet har fått två storslagna nytillskott i form av ”Bianca” och ”Rackham” – två superdatorer som ska bidra till banbrytande forskning. SVT Nyheter Uppsala fick en rundtur på datacentralen.

Rundturen visar sig bli en högljudd affär. De nya superdatorerna får inte överhettas, varför datacentralen är fylld med fläktar. Och det behövs: ”Bianca” och ”Rackham”, döpta efter karaktärer i Tintinböckerna, är universitetets hittills största datasystem.

– Mycket av den forskning som vi gör skulle inte kunna göras utan de här resurserna. Med en sådan här dator kan vi utföra mycket större beräkningar än man någonsin skulle kunna göra för hand, säger Elisabeth Larsson, föreståndare för UPPMAX (Uppsala Multidisciplinary Center for Advanced Computational Science), som ger forskare i Uppsala och Sverige tillgång till datorresurser för sina beräkningsbehov.

Till vänster: ”Bianca”, till höger: baksidan på ”Rackham”. Foto: SVT

Bearbetar känslig data

Datorerna är unika på olika sätt. Rackham har mer än 6000 beräkningskärnor, vilket kan jämföras med de 2,3 kärnor som finns på en vanlig dator. 

Den klarar minneskrävande och dataintensiva beräkningar; omkring 210 biljoner per sekund. Det unika med Bianca är att det är Sveriges första datorsystem för att bearbeta storskalig känslig data på ett säkert sätt.

– Genom att mängden forskning som jobbar med mänskliga arvsanlag så finns det ett nytt behov. Man kan också sekvensera mycket större datamängder än tidigare, så att man har ett behov av storskaliga beräkningar och storskalig skalig, säger Elisabeth Larsson.

Många användningsområden

Datorerna har tillsammans kostat drygt 30 miljoner kronor att köpa in. De kommer att användas av omkring 1000 personer från Uppsala och hela Sverige inom forskningsområden som materialkemi, astrofysik och arbete med mänskliga genom.

En av dem som har testat att använda superdatorerna i sitt arbete är bioinformatikern Adam Ameur. Han har analyserat och kartlagt arvsmassan hos 1000 individer, för att forskare som till exempel studerar en viss typ av sjukdom ska kunna använda underlaget.

– För att göra den här typen av analys så krävs det dels maskiner som läser DNA. De producerar enorma datamängder som behöver behandlas av de här superdatorerna för att få fram de här resultaten, säger Adam Ameur, forskare vid Uppsala universitet.

Skulle ta 200 år för vanlig dator

Adam Ameur räknar med att han i projektet har använt mer än två miljoner beräkningstimmar.

– För en vanlig dator skulle det ta 200 år att genomföra beräkningarna, men för superdatorerna tog det bara några månader.

Datorerna invigs officiellt den 24 april på UPPMAX.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.