Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur påverkar de höjda hyrorna studenterna vid Uppsala universitet? Se svaret i klippet. Foto: Antonios Antoniadis/SVT

Uppsala universitet pressat ekonomiskt – tvingas tömma lokaler och ställer in föreläsningar

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt ekonomiskt läge tvingar Uppsala universitet att anpassa undervisningen. Verksamheter krymper, labbytor stänger och föreläsningar ersätts av seminarier. Anledningen är att Akademiska hus, som äger lokalerna, har höjt hyran.

Längs med Norbyvägen i Uppsala ligger Institutionen för ekologi och genetik. Här bedrivs både forskning och utbildning, men på grund av kostnadsökningar har molekylärlabbet tvingats att minska sina ytor med 35 procent.

– Konsekvensen blir att studenterna får mindre tid till undervisning och det är inte bra, säger Anna Rosling, universitetslektor och prefekt vid Institutionen för ekologi och genetik, Uppsala universitet.

Ägs av Akademiska hus

Majoriteten av universitets lokaler i Uppsala ägs av det statliga fastighetsbolaget Akademiska hus. För 2022 höjde företaget hyrorna med 11 procent. I år blir hyreshöjningen 6 procent.

– Det är en tråkig situation, men vi har långa avtal med universiteten och där ingår att hyran ska räknas upp med inflationen, säger Peter Andersson, ekonomichef vid Akademiska hus.

I klippet: Följ med till labbet i Uppsala och se de tomma lokalerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.