Foto: Sarah Thorén, Q Image

Uppsala utsedd till Årets klimatstad 2018 av WWF

Uppdaterad
Publicerad

En internationell jury har utsett Uppsala till Årets klimatstad 2018 i WWF:s stadsutmaning One Planet City Challenge.

Av de nominerade fanns åtta städer med, men Uppsala plockade förstaplatsen. I final var Lund och Umeå med.

– Med målet att bli klimatpositiv och att skapa lösningar med en helhetssyn, visar Uppsala att städer är viktiga för att bidra till ekologisk hållbarhet och ett stabiliserat klimat. Här är Uppsala en förebild för andra städer, kommenterar Håkan Wirtén, generalsekreterare för Världsnaturfonden WWF i ett pressmeddelande.

Enligt Världsnaturfonden är det Uppsalas arbete med bland annat utvecklingen av cykelkulturen, kollektivtrafiken och elfordonsutbyggnaden som för fram staden till en toppplacering.

Motiveringen

Bakom utnämningen står Världsnaturfonden och motiveringen lyder:

”Uppsala framträder som klar vinnare i årets utmaning på grund av sitt ambitiösa arbete med breda samhällsövergripande satsningar och ett starkt fokus på hållbara transporter. Uppsala har definierade mål för förnybar energi och energieffektivitet både i den kommunala organisationen och för kommunen som helhet. Uppsalas stora investeringar i innovativa transportlösningar och elfordonsinfrastruktur uppskattades av juryn.”

De andra deltagande städerna, utöver finalisterna, var: Kristianstad, Malmö, Stockholm, Vårgårda och Örebro.

Priset delades ut i Malmö den 23 maj. På plats fanns Maria Gardfjell (MP), kommunalråd i Uppsala, för att ta emot priset.

– Vi delar vinsten med engagerade företag, universiteten, föreningar och uppsalabor. Ett framgångsrikt klimatarbete bidrar starkt till hela Uppsalas samhällsutveckling, kommenterar Maria Gardfjell (MP) till WWF.

Uppsala utsågs även till årets klimatstad 2013.

Utnämningen:

Städerna bedöms av en internationell jury som består av 19 personer med expertis inom områden såsom stadsplanering, transport, klimatanpassning och energisystem. WWF ingår inte i juryn.

Källa: WWF

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.