Foto: SVT

Så vill Uppsala bygga vid spåren

Uppdaterad
Publicerad

I Uppsala pågår byggnationer vid gamla Senapsfabriken och det finns även stora planer för Kapellgärdet.

– Men det finns nya projekt framöver. Järnvägen delar ju Uppsala i två delar och att få ny bebyggelse blir ett sätt att läka ihop staden och få en trevligare stadsmiljö, säger Erik Pelling (S), kommunalråd.

Bebyggelsen har traditionellt sätt hållits på avstång från järnvägsspåren.

– Det blir ödsliga, tråkiga och otrygga ytor där människor i stället skulle kunna bo, leka och sitta på en parkbänk – vi skulle definitivt kunna skapa attraktivare miljöer.

Hur ser ni på problemen med buller?

– Vi vill såklart inte ta lätt på det här med bullerproblematiken som är förknippat med både väg och järnväg och det gör vi inte heller. Men det är en grannlaga uppgift och ställer särskilda krav på de som ska bygga och på kommunens planering, säger Erik Pelling.

Tystare sida

Bygget vid gamla Senapsfabriken är anpassat till järnvägsbullret. Här har alla lägenheter en tystare sida, alltså som inte är vänd mot spåren. Det byggs också ett garage mellan huset och järnvägen, som ska vara bullerdämpande.

Erik Pelling vill gärna vända på perspektiven och ställa frågan vad Trafikverket, som ansvarar för verksamheten på spåren, kan göra för att minska bullret.

Järnvägen som fördel

Då och då kommer frågan upp ifall det går att dra ett nytt spår för godstrafik runt Uppsala, i stället för att tågen ska gå mitt igenom staden.

– Det innebär stora investeringar, men någon gång i framtiden kanske. Men om man pratar om persontrafiken så är det ju järnvägens stora fördel, att tåget kommer till hjärtat av en stad – det är ett stort värde, säger Erik Pelling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.