Uppsalakonstnär kräver tillbaka domkyrko-ängel

Uppdaterad
Publicerad

Ärkeängeln Gabriel som står staty på Uppsala domkyrka är det säkert många som känner igen. Det färre kanske vet är att det tidigare fanns två änglar på domkyrkan – och att den senare numera återfinns i Malmö. Nu kräver Uppsalakonstnären Martin Lima de Faria att den andra ängeln återvänder hem.

Mitt emellan tornen utanför Uppsala domkyrkas huvudentré stod han från början, ärkeängeln Mikael som nu befinner sig på en kyrkogård i Malmö. Nedmonteringen av ängeln gjordes av säkerhetsskäl redan 1941, då den till skillnad från Gabriel som står kvar än i dag, tillverkats i betong utan armering och riskerade att falla ner i huvudet på kyrkans besökare.

Företaget Skånska Cement förvarade statyn i ett lager i några år, innan man efterskänkte den till kyrkogårdsförvaltningen i Malmö. Ett beslut som Uppsalakonstnären Martin Lima de Faria vänder sig emot.

Gjorde upptäckten efter konstprojekt

Det var efter att Martin Lima de Faria arbetat med ett fotoprojekt som han upptäckte att kyrkan tidigare hade två vaktande änglar.

– Då kände jag att det är klart att han ska ha sin brorsa tillbaka. De är ju bröder och står och vaktar kyrkan tillsammans. Sedan tänker jag kulturhistoriskt, den har ett sakralt värde för Uppsala och är skapad för Uppsala. Då ska den väl inte vara i Malmö, säger konstnären Martin Lima de Faria.

Annica Anderbrand som är domprost i Uppsala menar att det är vanligt att kyrkans änglar flyttar runt.

– Det ligger ju i ängeln väsen att de ska flytta på sig och flyga iväg för att hjälpa till där de behövs. Att ta tillbaka saker till dess ursprungsplats är ganska svårt, det här diskuteras ofta i museivärden. Vi har krigsbyten och andra saker som har hamnat i fel land och ska vi börja återställa de ena från där det okm ifrån, hur ska vi då göra med det andra, säger Annica Anderbrant.

Malmö skeptiska till återlämning

Malte Sahlgren är kyrkogårdschef i Malmö, och enligt honom har man inga planer på att ge tillbaka ängeln.

– Vi har inte fått någon sådan förfrågan. Men detta är ju en gåva vi har fått av Skånska cement i samband med ett jubileum, jag tycker att ängeln har blivit malmöitisk, säger Malte Sahlgren.

Även Martin Lima de Faria kan hålla med om att ängeln, som stått i Malmö sedan 1987, har blivit malmöitisk. Men han har en egen lösning på problemet.

– Vi frågar ju i all välmening såklart, jag vill inte bråka. Men Malmö kan få en 3D-kopia av ängeln, och så kan orginalet komma tillbaka till Uppsala där den hör hemma, säger Martin Lima de Faria.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.