Följ med Mikael Edenqvist på FTI till en av länets återvinningsstationer där stora mängder skärp dumpats felaktigt. Foto: Ellen Pan

Uppsalaborna återvinner fel – 97 ton skräp har dumpats under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Soffor, sängar, tvättmaskiner och lampor. Varje år dumpas stora mängder skräp felaktigt vid återvinningsstationer runtom i länet.

Förra året tvingades städentreprenörer i Uppsala kommun samla ihop cirka 97 ton avfall som lämnats på fel sätt. Det är en ökning med över tio procent jämfört med året innan, vilket tros bero på coronapandemin.

Enligt Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI AB, har nedskräpningen vid återvinningsstationerna ökat i takt med pandemin. Det tros delvis bero på att fler handlar på nätet vilket kan medföra stora emballage och att många har mer tid över för att städa ut avfall.

– Det är stora mängder. Och det som oroar oss är att det har ökat med 11,5 procent i Uppsala kommun. Det här innebär en extrakostnad, säger FTI:s regionchef Mikael Edenqvist.

Kostnad för konsumenten

Han uppger att städningen kostar långt över hundra miljoner kronor per år, sett till hela landet. I längden kan den extra kostnaden leda till dyrare produkter för konsumenter i slutändan.

– Men den mer direkta saken kan vara att vi inte kan ha kvar en station som är hårt skräpdumpad eftersom det övergår våra möjligheter att hantera den.

I klippet får du följa med till en återvinningsstation där stora mängder skräp har lämnats på fel sätt.

Skräpdumpning i Uppsala kommun

  • FTI städar och tömmer samtliga återvinningstationer regelbundet. I Uppsala krävdes 4068 städtillfällen under 2020. Föregående år genomfördes 3716 städningar, vilket innebär en ökning av städtillfällen med 9,5 procent. Och mängden skräp ökade samtidigt med 11,5 procent.
  • Totalt samlade städentreprenörer i Uppsala ihop cirka 97 ton avfall som lagts bredvid behållarna förra året. 2019 uppgick summan till 87 ton.
  • Återvinningstationerna är endast till för privatpersoners förpackningar och tidningar. Företag måste ombesörja återvinningen själva i samarbete med kommun och avfallsentreprenörer.
  • Privatpersoner som vill slänga andra saker behöver vända sig till kommunens återvinningscentraler där man kan lämna soffor, sängar, tvättmaskiner, trädgårdsavfall etc.

Källa: Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI AB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.