Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Emma Gyll sparar sporadiskt till sina barn. Foto: SVT

Föräldrar sparar mindre till sina barn

Uppdaterad
Publicerad

Föräldrar i Uppsala sparar mindre till sina barn än vad man gjorde för ett år sedan, enligt siffror från Länsförsäkringar. I statistiken sticker Uppsala ut då det också är fler än i övriga landet som har lånat av sina barns sparkonton för att man har haft det ekonomiskt svårt.

Enligt undersökningen har 65 procent av Uppsalaborna pratat om att det ekonomiska läget är tuffare idag. 17 procent ska även ha lånat pengar från barnens sparkonton någon gång.

Om sparandet är skrivet i barnets namn är det viktigt att pengarna används för barnets bästa, menar Emma Persson, privatekonom, Länsförsäkringar.

Ekonomisk kris i Uppsala län

– Därför kan det vara juridiskt fel att ta från barnens konto.

450 Uppsalabor svarade

Drygt 2 400 personer med barn under 18 år svarade på undersökningen, varav 450 var från Uppsala. Av de tillfrågade föräldrarna uppgav 14 procent att de inte sparar till sina barn, vilket är en ökning med 5 procentenheter.

I videon hör du hur föräldrar i Uppsala ser på sparande till barnen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris i Uppsala län

Mer i ämnet