Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Carl Thorborg/Uppsala stadsteater

Tio Uppsalabors upplevelser av ensamhet tar plats på scen

Uppdaterad
Publicerad

I helgen är det premiär av Uppsala stadsteaters stora familjeföreställning Flickan med svavelstickorna. Den bygger på tio Uppsalabors upplevelser av ensamhet.

Alla har nog upplevt den någon gång, men vissa lever i den ständigt – ensamheten. Tio Uppsalabors upplevelse av ensamhet blir nu teater när stadsteatern sätter upp vinterns stora familjeföreställning: Flickan med svavelstickorna. Manuset är baserat på H C Andersens klassiska saga men också på intervjuer gjorda av journalisten Ylva Mårtens. Hon har träffat tio Uppsalabor i åldrarna 8-86.

– Jag känner mig oerhört priviligerad, att jag har fått göra det här, säger Ylva Mårtens.

”Lekfullt och storslaget”

Fredrik ”Benke” Rydman, känd som en av deltagarna i streetdancegruppen Bounce, har tillsammans med Marie Persson Hedenius skrivit manus. Benke Rydman står även för regi och koreografi.

– Vi får en sorts väv av de här olika karaktärerna. Det kommer att vara väldigt lekfullt ibland och väldigt storslaget, säger han när SVT Uppsala besöker en repetition.

– Att uppmärksamma ensamhet i juletider tror jag är jätteviktigt. Och att göra det på ett sätt som man både kan skratta och gråta åt. Det är jag säker på att Benke kommer att göra, säger Ylva Mårtens.

I videon hör du Benke Rydman berätta varför han valde just denna pjäs och Ylva Mårtens om sina möten med Uppsalaborna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.