Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Så mår familjen idag efter hemkomsten till Sverige. Foto: Privat

Uppsalafamiljens resa till Spanien blev en mardröm: ”Det sade bara pang!”

Uppdaterad
Publicerad

Familjen Mirzakhanis var på resa till Spanien när pappa Mehran drabbades av en akut magblödning. Han lades in på sjukhus och hamnade i medicinsk koma under elva dagar. Kort därefter insjuknade dottern Alicia i streptokocker.

– Känslan på stranden var rädsla, säger Mehran Mirzakhani.

Resan till Spanien blev inte som förväntad för familjen Mirzakhani. En dag föll pappa Merhan Mirzakhani ihop på stranden och började kräkas stora mängder blod.

– Det kom från ingenstans. Några minuter innan satt vi på en restaurang och åt mat, sen började jag må illa och ramlade ihop. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Mehran Mirzakhani.

Bränder vid Medelhavet

Magblödningen gjorde att Mehran Mirzakhani sövdes ned under elva dagar. Under tiden drabbades familjen av ytterligare hälsoproblem. Dottern Alicia Mirzakhani insjuknade i streptokocker.

– Jag fick feber och mådde jättedåligt. Det var också jobbigt att personalen bara pratade spanska. De gav mig sprutor och medicin utan att förklara vad de höll på med, säger Alicia Mirzakhani.

I klippet: Hör familjen berätta om den mardrömslika Spanienresan.

Det här är streptokocker

Streptokocker är en bakteriegrupp som orsakar infektioner. Det finns många olika typer streptokocker och alla orsakar inte sjukdom hos människan. Däremot kan bakterierna kan leda till bakteriell halsfluss, svinkoppor eller blodförgiftning. Streptokocker kan också ge utslag hos barn och orsaka barnsjukdomar.

Källa: Folkhälsomyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bränder vid Medelhavet

Mer i ämnet