Foto: Cannes Corporate Media & TV Awards/Populate

Uppsalafilm till final i Cannes

Publicerad

Uppsalafilmen ”Sveriges bästa svensk” har gått till final på en filmfestival i Cannes. Inom kort kommer skolungdomar i länet att få ta del av filmvisningar.

I våras spelades filmen in i Uppsala. Filmen är finansierad av flera studieförbund, länsstyrelsen, Arbetsförmedlingen och Uppsala kommun. Filmen handlar om integration, assimilation och svenskhet.

Nu har filmen gått till i final i en prestigefylld tävling. Festivalen ”Cannes Corporate Media & TV Awards” hedrar årligen företagsfilmer, onlinemedia och tv-produktioner. I kategorin som innefattar ideella organisationers bidrag hittas den Uppsalaproducerade filmen.

– Med filmen vill vi få igång diskussionen om integration. Man pratar ofta statistik och siffror, men tanken här är att på ett trevligt och humoristiskt sätt väcka känslor för att sedan kunna ta en mer seriös diskussion, säger Fredrik Sjöberg, avdelningschef på Studieförbundet Vuxenskolan som tillsammans med ABF är projektägare för filmprojektet.

Fler priser

Den 13 oktober äger en gala rum där det kommer att avslöjas vilka filmer som vinner guld, silver respektive festivalens stora pris Grand Prix.

Under hösten kommer filmen att visas i studiecirklar, skolor, på SFI-utbildningar och personalutbildningar.

Filmen är regisserad av Uppsalaregissören Anders Land.

LÄS MER: Ny film ställer frågor om svenskhet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer