Cheerleading: Uppsalaflickor tävlar i VM

Uppdaterad
Publicerad

På onsdag tävlar Sverige i VM i cheerleading. Sveriges juniorlandslag representeras av Uppsalaflickorna. SVT var med på det sista träningspasset innan avfärden till i USA.

– Det ska bli superspännande att få tävla i cheerleadingens hemland, säger Estrid Kaarme, en av deltagna i Uppsalaflickornas juniorlag.

Det är 28 Uppsalatjejer mellan tolv och 16 år i lag Excaliburs, som utgör Sveriges juniorlandslag vid VM-tävlingarna, som går i Orlando, USA.

– Man är verkligen stolt över att få representera Sverige. Det ska bli kul att få se tjejerna skina, säger Elin Svensson, en av fem tränare.

Excaliburs blev Svenska mästare 2017 och får därför representera Sverige i junior-VM. Laget kommer att tävla med den högsta svårighetsgraden för juniorer.

– Vi ska mest fokusera på vår egen prestation och inte titta på placeringen. Blir vi nöjda med vår prestation så kommer det kännas bra oavsett placering, säger Estrid Kaarme.

– Vi går ut på tävlingsmattan och gör det så bra som vi kan. Sen får vi se hur långt det räcker, säger Elin Svensson.

Vad tittar domarna på?

– Domarna bedömer hur bra vi gör det, men även svårighetsgraden. Jag tycker att vi har en bra balans mellan svårighet och utförande.

Till vardags tränar gänget tre gånger i veckan i Fyrishov och lagandan går inte att ta miste på.

– Det är mycket skratt och vi är tajta i laget. Det är som att komma till en extra familj som man har kul med, säger Elina Norén, deltagare i Excaliburs.

Lagandan betyder även mycket för den idrottsliga prestationen, menar Elin Svensson.

– Har man 28 tjejer som jobbar mot ett gemensamt mål, då kan man klara vad som helst.

Tidigare meriter:

6 plats på EM 2017

JSM-guld + MVP 2017

JSM-silver 2016

JSM-silver 2014

JSM-guld 2013

JSM-guld 2012

EM-brons 2010.

Källa: Uppsalaflickorna

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer