Forskare i Uppsala ifrågasätts. Kan inte visa upp forskningsresultat. Foto: TT

Uppsalaforskare anklagas för fusk

Uppdaterad
Publicerad

Det finns frågetecken kring den forskning om mikroplaster i fiskyngel i Östersjön som presenterades i tidskriften Science i somras. Uppsalaforskarna anklagas nu för fusk.

Det var i juni som forskare vid Uppsala universitet kunde visa i tidskriften Science att fiskyngel i Östersjön innehåller små plastpartiklar, så kallade mikroplaster.

Men strax efter publiceringen blev forskarna anklagade för forskningsfusk av flera andra forskare. När de ombads av Science att redovisa sina rådata bakom resultaten, uppgav forskarna att dessa uppgifter inte fanns. Enligt forskarna blev nämligen den bärbara dator som innehöll uppgifterna stulen ur en bil, bara tio dagar efter publiceringen i Science.

Ännu oklart

På grund av detta publicerar Science nu en ”editorial expression of concern” där tidningen på ledarplats varnar för att rådatan bakom den aktuella artikeln saknas.

Huruvida forskarna verkligen gjort sig skyldiga till forskningsfusk eller inte är dock fortfarande oklart.

När anklagelserna blev kända tillsatte Uppsala universitet en extern utredningsgrupp som inte såg någon anledning att gå vidare med ärendet, men sedan i slutet av juni granskar även Centrala etikprövningsnämnden ärendet, en granskning som ännu inte är klar.

– Det har tagit alldeles för lång tid, säger Pernilla Björk, kommunikationsdirektör vid Uppsala universitet.

Avvisar anklagelserna

Enligt Per Andersson, som handlägger ärendet på universitetet, avvisar de aktuella forskarna fuskanklagelserna.

Men får man förvara rådata till forskning på en bärbar dator på det viset?

– Det vet jag faktiskt inte. Det normala är väl att man har en back up, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.