Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör förstagångsföderskan Emmy reflektera kring förlossningsdatum i klippet ovan. Foto: SVT

Ny metod ska ge mer exakt förlossningsdatum

Uppdaterad
Publicerad

I Sverige är det ovanligt att gravida föder på det förlossningsdatum som beräknas av vården. För nio av tio finns det en annan dag som är mer sannolik än den som anges vid ultraljudet. Två Uppsalaforskare har nu därför tagit fram en modell som räknar ut individuella förlossningsprognoser.

– Det datumet vi ger är det datum som det är högst sannolikhet att barnet föds, säger Mikael Elinder, docent i nationalekonomi vid Uppsala universitet.

Modellen funkar både tidigt in i graviditeten, innan mamman gjort ultraljud, men också senare. Cirka 20 000 personer har hittills använt sig av prognosverktyget, enligt Uppsalaforskaren.

Nyfikenheten väcktes när Mikael Elinder och hans fru skulle få sitt första barn. Då de fick veta att förstagångsföderskor ofta går över tiden började han fundera på om det inte fanns bättre modeller.

1,7 miljoner graviditeter

Forskningsstudien inleddes för ungefär två år sedan. Med sin kollega Oskar Erixon har de tillsammans analyserat 1,7 miljoner graviditeter med hjälp av det medicinska födelseregistret.

Datumet som vården tar fram är lämpligt för medicinska beslut, exempelvis för att veta när en igångsättning bör starta eller ett planerat kejsarsnitt. Trots precisionsökningen i den individuella prognosen måste man ta hänsyn till en stor felmarginal.

– Vi försöker vara väldigt noga med det på vår hemsida, det första vi skriver är att ingen kan veta när barnet kommer. Vi försöker verkligen inte överdriva att det här är säkert.

I klippet: Hör förstagångsföderskan Emmy berätta hur hon tänker kring förlossningsdatum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.