Det är information vid blodprovtagning som nu prövas rättsligt. Foto: TT

Uppsalaforskare utreds för brott – saknade tillstånd för covidstudie

Uppdaterad
Publicerad

En Uppsalaforskare riskerar att dömas för brott mot etikprövningslagen. Enligt den utredning som en åklagare nu tittar närmare på, finns misstankar om att patientprover inte har hanterats på ett sätt som följer lagens riktlinjer.

Det är en forskningsstudie inom covid-19 som Överklagandenämnden för etikprövning tittat närmare på. Anledningen är att blodprover som ingått i studien kan ha behandlats på ett felaktigt sätt. Det här har både UNT och Läkartidningen rapporterat om tidigare.

En forskningsstudie på människor i Sverige, där man tar biologiskt material, kräver både samtycke och ett godkännande från Etikprövningsmyndigheten. I det aktuella fallet saknas det.

”Forskning som bedrivs utan erforderligt etikprövningstillstånd äventyrar forskningspersonernas säkerhet då de riskerar att utsättas för obefogade risker och det kan därtill underminera allmänhetens förtroende för forskning i stort”, skriver Överklagandenämnden för etikprövning i sitt beslut.

Viktigt med oberoende

Eva Tiensuu Janson är professor i medicin och ställföreträdande vicerektor för vetenskapsområdet medicin och farmaci. Hon menar att det är viktigt att forskning på människor går genom en oberoende myndighet.

– För att vi ska ha ett förtroende för forskningen är det viktigt att en oberoende personer tittar igenom risker, och att man frågar patienten om lov.

Överklagandenämndens beslut ligger nu på en åklagares bord. Åklagaren uppger för SVT att arbetet med fallet dragit ut på tiden, men det finns en förhoppning att lämna besked i åtalsfrågan innan april månads utgång.

– Vi har haft en ansträngd arbetssituation, och det här ärendet kommer inte högst upp på priolistan, säger Micael Dahlberg, åklagare.

Kan ge fängelse

Brott mot etikprövningslagen kan leda till böter eller fängelse upp till två år.

SVT Nyheter Uppsala har på olika sätt sökt ansvarig för forskningsprojektet för en kommentar, men utan framgång.

Klippet: Därför har Uppsala universitet agerat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.