Forskning visar: Varmare klimat ger fler pollenallergiker

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler svenskar besväras av pollen – så mycket som 25 procent av alla vuxna, enligt forskning från Uppsala universitet. De höga halterna frömjöl kan kopplas samman med klimatförändringarna, som ger träden och gräset längre tid att pollinera. Sedan 1990 har antalet allergiker ökat med 20-25 procent.

– Genetiken har inte förändrats under den här tiden, det som har förändrats är miljön och en påtaglig sak är att det har blivit varmare, säger Christer Janson, professor vid Uppsala universitet.

Ökningen omfattar hela spannet – från personer med små besvär som klarar sig på en enstaka allergitablett till de som har stora problem under hela våren och sommaren.

– Vi håller på med befolkningsundersökningar där vi tittar på hur vanligt det är med astma och allergier och där vi såg den här väldigt kraftiga ökningen, säger Christer Janson, som är läkare och professor vid institutionen för medicinska vetenskaper vid Uppsala universitet.

Totalt har han studerat data från cirka 30 000 personer. I studierna har man mätt hur många som upplever symptom, hur många som är allergiska samt nivån på pollenhalterna.

Han har också noterat hur fler patienter har kommit till honom med allergibesvär.

– Framförallt kommer det fler äldre personer nu än vad det gjorde tidigare, säger Christer Janson.

Gräspollen dominerar nu

Under april och maj dominerar pollen från björk, som i juni byts ut mot gräspollen. I augusti är det framförallt frömjöl från busken gråbo som skapar besvär.

Vissa blir otroligt trötta av sin allergi, hur går forskningen?

– Det går framåt så till vida att det finns allt fler behandlingsmöjligheter. Allergivaccination har vi haft jättelänge men nu kan man ge den genom tabletter i stället för sprutor, säger Christer Janson.

Hör honom berätta mer om vilka som drabbas av pollenallergi i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.