Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mattias Öhman, forskare inom nationalekonomi, berättar om kostnaderna det dödliga skjutvapenvåldet fört med sig. Foto: David Rydell/Uppsala universitet

Prislappen för en skjutning: 75 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Fyra skjutningar – och två dödsfall. På kort tid har Uppsala drabbats av en våldsspiral som kopplas till den gängkriminella miljön.

Nu vill forskare undersöka vilka konsekvenser och kostnader det dödliga skjutvapenvåldet för med sig.

Av nationalekonomer uppskattas det att en skjutning med två skadade kostar samhället 75 miljoner kronor. Där räknas samhällskostnaden för bland annat vård, polis och rättsväsende in.

Men det finns även stora dolda och indirekta kostnader. Det misstänker flera forskare vid bland annat Uppsala universitet som nu ska undersöka hur skjutningar påverkar människor som bor i utsatta områden, och kostnaderna det för med sig.

17 stjärnor i Gottsunda

Mattias Öhman, forskare i nationalekonomi, visar upp en karta över Uppsala. Där har forskarna sammanställt alla skjutningar mellan 2016 och 2018. I bland annat Gottsunda syns 17 röda stjärnor – en för varje skjutning under perioden. Utanför dem finns ytterligare prickar som ska symbolisera människor som indirekt påverkats.

I klippet: ”I Gottsunda bor det ingen individ som vi inte skulle misstänka är påverkad” – hör Mattias Öhman om hur man ska undersöka bostadsområden när skjutningar inträffar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gängkonflikt i Uppsala

Mer i ämnet