Jasmine Gardner är en av forskarna som deltar i arbetet för att räkna ut hur man best bekämpar coronavirusets spridning i samhället. Hör henne berätta om arbetet i klippet. Foto: Privat/Björn Torkelsson

Uppsalaforskarna knäcker coronasmittans gåta – med hjälp av superdatorer

Uppdaterad
Publicerad

Ett nätverk av superdatorer sätts nu i hårt arbete för att hitta den bästa lösningen på hur coronasmittan ska hanteras i Sverige. De som leder arbetet är ett forskarlag i Uppsala.

I klippet ovan berättar en av forskarna hur arbetet går till.

De svenska universitetens superdatorer är sammankopplade, och just nu används datorkraften till att knäcka frågan som alla just nu ställer sig: Hur gör vi för att hindra coronavirusets spridning så gott det går?

Ett team av ledande epidemiologer och forskare i Uppsala och andra delar av Sverige arbetar med den uppgiften, och de kämpar just nu allt de kan för att få fram underlag så att politiker och enskilda medborgare ska kunna fatta välinformerade beslut.

– Vi har väldigt bråttom att få ut den här informationen, för vi tycker det är så viktigt att allmänheten får ta del av den, berättar biokemisten Jasmine Gardner vid institutionen för kemi på Uppsala universitet.

Vilken modell är bäst?

Forskarlaget har tagit fram fem modeller för hur viruset sprider sig vid olika grader av begränsande insatser. Allt från att inget görs, till att hela samhället stängs ner.

Med hjälp simulationer räknar datorerna ut hur de här insatserna påverkar alla Sveriges över tio miljoner invånare – ner till individnivå.

– Vi kan bryta ner det och se hur det påverkar till exempel vårdpersonal och hushåll, lika väl som för samhället i stort. I små samhällen spelar felkällorna stor roll, men för större orter vet vi att prognoserna kommer att bli ganska rättvisande.

Angeläget och brådskande

Tack vare superdatorernas kraft går det fort. Forskarna tror att de redan om några dagar kommer att kunna presentera ett första resultat.

– Det här projektet är så brådskande och angeläget på ett sätt som har gjort det väldigt svårt, men också väldigt spännande, säger Jasmine Gardner.

I klippet ovan berättar hon mer om hur arbetet går till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.