Foto: SVT

Uppsalaforskaren: Överdödlighet bland våldsutsatta

Uppdaterad
Publicerad

Lägre inkomst, oftare sjukskrivna och större risk att förlora jobbet. Offer för våldsbrott drabbas i större utsträckning än andra och konsekvenserna blir långvariga. Värst drabbade är kvinnor.

Självmordsfrekvensen ökar med 17 gånger för kvinnor och med 9 gånger för män. Överdödligheten bland våldsutsatta är mycket stor jämfört med personer med samma hälsa, familjesituation, utbildning och ekonomi. Inkomster och karriär påverkas också starkt negativt bland dem som har utsatts för våld, enligt en ny stor studie från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (Ifau).

De mycket stora skillnaderna i överdödlighet mellan våldutsatta och personer i kontrollgruppen överraskade Petra Ornstein som har skrivit studien.

– Det finns kvalitativa studier som lyfter fram våld och trauma, men här kan vi se att det ökar med 17 respektive 10 gånger. Det är en jättestor ökning, säger hon.

Stor studie

Ornstein arbetar på Statistiska institutionen vid Uppsala universitet. I hennes studie ingår nästan 7 000 personer som har sökt hjälp inom vården och sedan utsatts för våld, någon gång under åren 1998—2002. Individerna har sedan parats med fem så kallade statistiska tvillingar var och följts under åtta år.

Även vad det gäller ekonomiska aspekter drabbas kvinnor hårdare än män. Till följd av våldet minskar de utsatta kvinnornas inkomster med 25 procent medan motsvarande siffra för män är 14 procent. Sjukfrånvaron ökar med 20 procent vad det gäller både kvinnor och män.

– En annan sak som är överraskande är att konsekvenserna är så stora för män. Det finns inga tidigare studier som tittar på mäns utsatthet för våld. Det här visar att även män är sårbara för trauma, säger Petra Ornstein.

Redan utsatta

Personer som utsatts för våld hade sedan tidigare en svårare livssituation än befolkningen som helhet. Hela 40 procent av de som ingår i studien hade sedan tidigare varit i kontakt med vården för att söka hjälp för psykiska problem. Deras hälsa var också relativt svag och de levde i större utsträckning ensamma. Dessa faktorer gäller dock även kontrollgruppen, varför Petra Ornstein tror att studiens resultat kan tillämpas generellt.

– Ungefär 50 000 personer utsätts för våld varje år. Det finns ingenting som talar emot att de här resultaten inte gäller även dem, säger hon.

Fakta: Våldsutsatta drabbas hårt

Till följd av våld minskar utsatta kvinnors arbetsinkomster med 25 procent och mäns med 14 procent.

Sjukfrånvaron ökar med 20 procent för kvinnor och män.

Dödligheten är 17 gånger så stor bland kvinnor och 10 gånger så stor för män.

Risken för självmord ökar med 17 gånger för kvinnor och 9 gånger för män.

Nästan 7 000 personer ingår i studien. Varje individ har matchats med fem statistiska tvillingar med avseende på hälsa, familjesituation, utbildning och inkomster.

Källa: Ifau

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.