Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Uppsalforskaren Elham Rostami har studerat 800 skottskador. I klippet berättar hon mer om resultatet. Foto: Tobias Skagerström/SVT

Uppsalaforskning om skottskadade ska rädda liv

Uppdaterad
Publicerad

Uppsalaforskaren Elham Rostami har kartlagt och analyserat skottskador i Sverige. Forskning som hon hoppas ska hjälpa vården av skottskadade.

Uppsala universitet har tillsammans med forskare från andra lärosäten genomfört en studie om skottskador. Elham Rostami, forskare vid Uppsala universitet, har studerat cirka 800 fall av skottskador under en femårsperiod.

– Vi fick en unik möjlighet att använda svenskt traumaregister som täcker 50 traumacenter i landet och kunde kartlägga och karaktärisera patienter som drabbats av penetrerande våld. Vi har sett att skottskador ökat markant över tid med nästan 50 procent, säger Elham Rostami.

Flest skadas i huvud och hals

Studien visar även att majoriteten av skadorna sker mot huvud och hals samt att framför allt män under 30 år drabbas av skottskador.

– När det gäller skallskador är det viktigt att patienterna får rätt typ av högspecialiserad vård som inte finns på alla ställen ute i landet. Den finns på tre ställen, där Uppsala är ett av dem, säger Elham Rostami.

I klippet: Hör Elham Rostami berätta om skottskador som leder till döden och vad hon hoppas att studien leder till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer