Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Makarna Angelica och Sandra Donvill är glada över hovrättens, och de kommer få tillbaka cirka 20 000 kronor som de betalat i överhyra. Foto: SVT

Uppsalahem tog ut oskälig hyra – måste betala tillbaka storbelopp

Uppdaterad
Publicerad
Uppsalahem har tagit ut för hög hyra för 61 nyproducerade lägenheter i Uppsala. Hyresgästerna som bor i kvarteret Åpromenaden i Industristaden har tagit hjälp av Hyresgästföreningen i striden för rimliga hyror – och nu har man fått rätt i högsta instans.

Bakgrunden till prövningen var att Uppsalahem valde att sätta sina hyror själva, utan en förhandlingsöverenskommelse med Hyresgästföreningen, som då valde att ta ärendet vidare till Hyresnämnden, som i sin tur gick vidare till Svea hovrätt.

Familjen Donvill är en av de familjer som påverkas av Uppsalahems överhyra, vilket tidningen Hem & Hyra var först med att berätta.

Då familjen har betalat för hög hyra i över ett år så kommer Uppsalahem behöva betala tillbaka cirka 20 000 kronor, och utöver detta kommer fastighetsägaren även att sänka deras hyra med cirka 1 500 kronor i månaden.

Men trots hyressänkningen väljer familjen att flytta då man hittat en billigare lägenhet hos ett annat fastighetsbolag. I och med detta sänker de sin hyreskostnad med nästan 5 000 kronor då deras nuvarande fyrarummare kostar 14 800 kronor, och den nya lägenheten, en trea, kostar cirka 10 000 kronor.

– Det är en ganska stor skillnad och det känns jättebra, säger Angelica Donvill.

Uppsalahem ändrar arbetssätt efter dom

I samband med att Uppsalahem nu tvingas betala tillbaka den överhyra som man tagit ut, vilket rör sig om mellan 5 000 och 33 000 kronor beroende på lägenhetens storlek, så väljer man att ändra sitt arbetssätt för att undvika liknande misstag framöver.

– Vi kommer förhandla hyran innan vi kontrakterar någon entreprenör eller att vi tar något investeringsbeslut. Kommer vi då inte överens om rätt hyra, då bygger vi inte framöver, säger Stefan Sandberg, VD vid Uppsalahem.

Titta på inslaget för att höra mer om de felaktiga hyrorna.

Felaktiga hyror Åpromenaden

Visa

I början av december fick 61 hyresgäster reda på att de kommer få tillbaka den överhyra de betalat för retroaktivt.

För en normalstor 3:a kan det handla om cirka 1 400- 1 500 kronor/månad.

Nu håller Hyresgästföreningen på att kontrollera 215 andra lägenheter i samma kvarter som också har för höga hyror.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer