Foto: TT

Uppsalahem bröt mot lagen – kameraövervakade trappuppgång

Publicerad

300 000 kronor kostar Uppsalahems försök till att få bukt med ordningsstörning i ett av sina hyreshus. Detta efter att Datainspektionen beslutat att den kameraövervakning bolaget bedrivit bryter mot regler om personlig integritet.

Det kommunala bostadsbolaget Uppsalahem ska betala en sanktionsavgift på 300 000 kronor. Det fastslår Datainspektionen efter att bolaget satt upp en övervakningskamera i ett av sina trapphus i området Sala backe, vilket Unt var först att rapportera. Anmälan inkom tidigt i våras och Datainspektionen anser att övervakningen var olaglig och kränker anmälarens integritet.

– Vi hade stora problem med störningar i det här huset och kom inte till bukt med problemet på något annat sätt. Vi anser att Datainspektionen har tagit ett väl underbyggt beslut där de lyfter fram att vi haft skäl att kamerabevaka. Men i slutändan anser de att integritetsintresset väger tyngre, säger Lina Berglund, bolagsjurist Uppsalahem.

Lina Berglund, bolagsjurist Uppsalahem. Foto: SVT

Kan överklaga

Datainspektionens Gustav Linder, jurist på kameragruppen, fastslår att även om bolaget haft ett betydande bevakningsintresse, så väger de boendes rätt att inte bli övervakade tyngre.

Uppsalahem har möjlighet att överklaga beslutet men har ännu inte bestämt på vilket sätt man ska ta ärendet vidare.

Hör Uppsalahem berätta om övervakningen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.