För att ha rätt till ett kompiskontrakt måste båda som ska skrivas på kontraktet vara under 27 år. Foto: Andreas Arnberg/SVT

Uppsalahem satsar på kompiskontrakt

Uppdaterad
Publicerad

En ny boendeform provas i Uppsala. Två personer ska kunna skriva sig på samma lägenhet genom ett så kallat kompiskontrakt. Anledningen till satsningen är att förenkla för unga personer att komma in på bostadsmarknaden.

Snart kan du dela lägenhet med en kompis och bo där på lika villkor. Båda får nämligen stå på kontraktet till de fem lägenheter som just nu byggs om i Eriksberg i Uppsala. Två separata rum på 15 kvadratmeter med badrum och pentry emellan är det som erbjuds hyresgästerna. 

– Här får man en specialkö för unga, båda som ska skrivas på kontraktet måste vara under 27 år när man söker, säger Mattias Tegefjord, vd på Uppsalahem.

Hyran kommer att ligga på 5 600 kronor i månaden att dela på för de som flyttar in. Med två signaturer på kontraktet så kan det också bli en del frågetecken vad gäller skyldigheter i bostaden.

– Om den andra orsakar någon skada så blir man medskyldig till att åtgärda det hela, säger Mattias Tegefjord, vd på Uppsalahem.

Se mer om kompiskontraktet i spelaren ovan.

Har du erfarenheter av bostadsbrist? Klicka dig gärna in i detta frågeformulär och svara på några korta frågor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.