Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
-Det är allvarligt, säger Fredrik Sund, verksamhetschef för avdelningen för infektions-sjukdomar på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Foto: SVT

Fler unga vårdas på iva – kan bero på virusvarianter

Uppdaterad
Publicerad

I Uppsala har de nya virusmutationerna fått stor spridning, och bland iva-patienterna har man sett en ökning av unga personer. De nya virusvarianterna pekas ut som en möjlig orsak.

Trycket på vården i Uppsala är hårt, och de brittiska- och sydafrikanska varianterna av viruset dominerar bland de nya fallen. En tendens som nu märks i vården är att de patienter som behöver intensivvård blir allt yngre.

– Nu har vi en snittålder som ligger tio år yngre än vad vi har sett tidigare. Vi ser också 30- och 40-åringar och personer som har varit helt friska tidigare, säger Fredrik Sund, verksamhetschef på infektionskliniken på Akademiska sjukhuset.

Han tror att flera faktorer kan ligga bakom förändringen, men misstänker en koppling till de nya virusvarianterna.

– Jag tror att det viktigaste det är de nya mutationerna. Det finns inte tillräcklig data än, men det är en spekulation.

Mer smitta bland yngre

Michael Lindberg, professor i virologi vid Linnéuniversitet i Kalmar, konstaterar att kunskapsläget ännu är ytterst begränsat. Men han tror att det kan finnas ett samband med de nya varianterna.

– Den tendens jag tycker mig kunna se är att de nya varianterna har lättare att spridas bland unga människor, säger han.

Att fler unga behöver intensivvård behöver inte bero på att virusvarianterna i sig är farligare eller ger ett allvarliga sjukdomsförlopp.

– Om vi har en variant som lättare sprids bland unga människor, men fortfarande har samma frekvens av svårt sjuka, är det inte farligare egentligen. Men procentuellt blir det fler unga bland de allvarligt sjuka, säger Michael Lindberg.

Hör mer ur samtalet i Morgonstudion i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet