Foto: SVT

Hård kritik mot Uppsalaläkaren – tar 50 000 för sprutor under huden

Uppdaterad
Publicerad

Ekströms Smärtklinik i Uppsala säger sig kunna bota kronisk smärta på bara några veckor med en egenutvecklad metod. Nu har IVO kommit fram till att läkaren Tomas Ekström varit grovt oskicklig i sin yrkesutövning och att hans legitimation bör återkallas. Själv slår han ifrån sig alla anklagelser.

Redan 2018 påbörjade IVO sin utredning av Uppsalaläkaren, efter anmälningar från både patienter och läkarkåren. Med hjälp av en extern expert tittade man närmre på 17 patientfall hos Ekströms Smärtklinik, och hittade en lång rad oegentligheter:

Svaret: ”De hittar ju inte så mycket fel”

När vi träffar Tomas Ekström på hans klinik i Uppsala har det gått en dryg vecka sedan IVO meddelat sitt beslut.

– De hittar ju inte så mycket fel. Det var att jag inte hade journalfört alla samtal, och det ska man inte heller. Jag tycker det är tramsigt.

Metoden som Tomas Ekström menar kan bota kronisk smärta går ut på att man sprutar in lokalbedövning under huden för att mjuka upp musklerna. Här visar Tomas Ekström metoden som IVO anser är ovetenskaplig:

Ekström har lärt sig metoden i USA och sedan utvecklat den vidare på egen hand.

Rolf Karlsten är verksamhetschef på Smärtcentrum vid Akademiska sjukhuset. Han vill inte kommentera Tomas Ekströms verksamhet men säger att kronisk smärta har mängder av orsaker som inte kan botas med en och samma metod.

Tomas Ekström har en annan teori om varför sjukvården i Sverige inte tagit till sig metoden.

– Om man botar patienterna så kan man inte få forskningsanslag, det är det största problemet tror jag. Tråkigt nog. Om de lär sig hur enkelt det är så hade ju fler blivit hjälpta.

Den kritiserade Uppsalaläkaren berättar också att han brukar ge kostråd till sina patienter. Bland annat rekommenderar han att endast äta choklad för att gå ned i vikt – en metod som han experimenterat fram på sig själv. Ekström håller inte med om att han utsatt människor för fara, varken med kostråden eller läkemedel.

– Absolut inte. Det har inte varit någon risk, för man använder så låga doser. Om jag ser att det kan komma till riskabla nivåer så minskar jag doserna.

Omsätter över 2 miljoner

SVT Nyheter har varit i kontakt med flera tidigare patienter som berättar att de inte fått någon effekt alls av Tomas Ekströms behandling. Men det finns också en del som uppger att metoden fungerat. Ekström själv medger dock att det kan handla om inbillning.

– Placebo är bland det viktigaste vi har. Kan man få patienten optimistisk och tro att det ska lösa sig så är det halva jobbet.

Tomas Ekström har kunnat bedriva sin verksamhet på olika platser i Sverige i över 35 års tid. Redan 2000 anmäldes han till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, av en patient som uppgav att han blivit otrevligt bemött och trakasserad av Ekström. HSAN bedömde dock att det hela inte gick att bevisa, och utdelade därför ingen disciplinpåföljd.

Smärtkliniken har under åren varit en lukrativ verksamhet. 2019 omsatte bolaget över 2 miljoner kronor.

Vad har du att säga till de patienter som betalat 50 000 och känner att de inte fått något för pengarna?

– Om de hör av sig till mig så ser jag till att det blir bra i alla fall, för man kan upprepa behandlingen. Det är så enkelt att man kan göra det gång på gång tills smärtan är borta.

Nu är det upp till HSAN att ta ställning till IVO:s kritik och besluta om man ska dra in Tomas Ekströms läkarlegitimation eller inte. Själv planerar han att fortsätta sin verksamhet på ett eller annat sätt, även om legitimationen dras in.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.