En av förklaringarna till Uppsalapolisens höga uppklarningsprocent gällande inbrott är att de alltid utför en teknisk undersökning. Foto: TT

Uppsalapolisen bäst på att klara upp inbrott

Uppdaterad
Publicerad

Mitt i den stormiga polisdebatten kan Uppsalapolisen ändå glädja sig åt en positiv nyhet. De är bäst i landet på att klara upp inbrott. ”Det är tack vare vårt strukturerade teamwork” konstaterar seriebrottssamordnaren Roger Björklund.

Under veckan har SVT Nyheter rapporterat om den stora irritationen som finns inom polisen gällande den landsomfattande omorganisering som pågått under de senaste 1,5 åren. Läget beskrivs som krisartat och Uppsalapolisens presstalesperson Christer Nordström menar att polisen på grund av resursbristen inte kan göra sitt jobb.

– Jag är så jävla förbannad. Vi hinner inte med det vi ska göra helt enkelt. Man pratar fint inom polisen om att ”vara nära medborgarna”, men det du – det är helt omöjligt och är bara att glömma med tanke på hur det ser ut nu.

POLISKRISEN I UPPSALA

Bäst i landet på att klara upp bostadsinbrott

Men på vissa punkter verkar åtminstone Uppsalapolisen fungera. Åtminstone om man jämför med andra polisdistrikt. Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet som Dagens nyheter sammanställt klaras 22,6 procent av bostadsinbrotten i polisområdet Uppsala upp, jämfört med endast 3-5 procent i vissa andra distrikt. Och uppklarningsprocenten i Uppsala har legat stabilt de senaste åren, skriver Dagens nyheter.

– Det handlar om att vi jobbar systematiskt. Vi har ett strukturerat teamwork gällande sådana här seriebrott, förklarar seriebrottssamordnaren Roger Björklund för SVT Nyheter Uppsala.

Hur ser det arbetet ut?

– För det första åker vi ut och gör en teknisk undersökning vid i princip hundra procent av bostadsinbrotten. På så sätt får vi in DNA-spår och fingeravtryck. För det andra skriver vi ner alla andra uppgifter om brottet och så sätter vi oss ner varje dag i vårt team och analyserar de här uppgifterna.

Samma gärningsperson bakom flera inbrott

Roger Björklund är en av två seriebrottssamordnare i Uppsalas polisdistrikt. Tillsammans med kriminaltekniker och poliser som arbetar med kriminalunderrättelsetjänst analyserar de alltså regelbundet de brottsanmälningar som kommit in, för att se om de kan koppla dem till varandra.

– För den höga uppklarningsprocenten handlar till stor del om att det är just seriebrott det rör sig om, samma gärningspersoner bakom en rad brott.

– I januari/februari grep vi två personer på flyende fot från ett inbrott. När vi sedan tittade på de uppgifter vi hade visade det sig att vi kunde knyta dem till 21 inbrott.

Nationell strategi ska tas fram

Är det så att andra distrikt är intresserade av att lära sig av er?

– Ja, nu ska vi på ett möte i Malmö där det ska tas fram en gemensam strategi för hela landet om hur vi ska jobba med de här utredningarna. Då kommer man att plocka de bästa bitarna från olika distrikt, bland annat oss.

Ni verkar prioritera den här typen av brottsutredningar i Uppsala, betyder det att ni nedprioriterar andra brott?

– Vi har haft den här prioriteringen i flera år att vi ska åka ut på alla inbrott, men sedan 2015 ska alla distrikt ha seriebrottsutredare.

Yrkesstolthet

Den debatt som blossat upp i veckan om polisens arbetsförhållanden och missnöjet med den nya organisationen är inte ny, och sannolikt kommer den att pågå under en lång tid fram över. Samtidigt som den pågår fortsätter dock polisen att utföra sina arbetsuppgifter efter bästa förmåga.

– Det stormar runt oss, men vi har en stolthet som går ut på att vi vill lösa så många brott vi kan, avslutar Roger Björklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

POLISKRISEN I UPPSALA

Mer i ämnet